Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Japonská automobilka Nissan ohlásila plány na investície v objeme jednej miliardy libier do výroby nového modelu úplne elektrického automobilu a batérií na severovýchode Anglicka. Toto rozhodnutie sa považuje za významné víťazstvo britskej vlády v rámci jej snahy prilákať pracovné miesta a investície do krajiny po jej odchode z Európskej únie.

Nissan informoval, že svoje úplne elektrické autá nasledujúcej generácie bude vyrábať vo svojom závode v Sunderlande, čím vytvorí viac ako 6 200 pracovných miest v tomto závode a u jeho subdodávateľov. V rámci projektu firma Envision AESC vybuduje prvý „gigazávod“ vo Veľkej Británii, ktorý bude dodávať batérie novej generácie.

Štvrtkové oznámenie investície zo strany Nissanu znamená obrat v politike automobilky, ktorá hrozila odchodom z Veľkej Británie po brexite pre obavy zo zvýšenia ciel a byrokracie. Avšak britská vláda, ktorá už nie je viazaná pravidlami Európskej únie v oblasti hospodárskej súťaže, teraz môže ponúkať finančné stimuly na prilákanie investícií. Prevádzkový riaditeľ Nissanu Ashwani Gupta však odmietol povedať, akú finančnú podporu vláda projektu poskytne.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú