Dôchodcovia a poberatelia dávky v hmotnej núdzi od 1. januára nebudú platiť za vysielanie verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Od platenia sú oslobodení všetci, ktorí poberajú dôchodok, a to starobný, invalidný, vdovský a sirotský.

Dôchodcovia alebo poberatelia dávok v hmotnej núdzi platia až do konca tohto roka polovičnú výšku tzv. koncesionárskych poplatkov – 2,32 eura mesačne. Tí, čo platia koncesie prostredníctvom SIPO dokladu, nebudú mať na doklade SIPO od 1. januára poplatok za RTVS. Platitelia, ktorí posielajú koncesie priamo na účet RTVS, prestanú tieto platby posielať. Na webstránke nájdu informácie aj tí, čo zatiaľ platia plnú sumu za domácnosť, teda 4,64 eura mesačne a ako dôchodcovia alebo poberatelia dávok v hmotnej núdzi majú nárok na oslobodenie. Oslobodenie od platenia úhrady vzniká od nasledujúceho mesiaca po jeho oznámení a preukázaní. Od platenia úhrad sa dá odhlásiť na webstránke RTVS k úhradám alebo vyplnením tlačiva na pobočke pošty.

Ku koncu minulého roka RTVS evidoval približne 283-tisíc platcov polovičnej úhrady z radov poberateľov dôchodkových dávok. Platiteľov polovičných koncesií pre dávky v hmotnej núdzi eviduje RTVS okolo 5 000, približne 240 000 odhlásených platiteľov úhrady je z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia. Zákon vymedzuje aj zamestnávateľov oslobodených od povinnosti platiť úhradu, napríklad školy, školské zariadenia, nemocnice, liečebne či hospice. Koncesie sú hlavným zdrojom príjmov RTVS a ročne z nich získa približne 82,3 milióna eur.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú