Posledné tri turecké banky, ktoré stále spracúvajú ruské bankové karty Mir, odstupujú od dohody pod tlakom Spojených štátov. TASR správu prevzala z AFP, ktorá sa odvoláva na vysokopostaveného predstaviteľa Turecka.

Rusko vyvinulo Mir v roku 2015, aby obišlo západné sankcie po anexii Krymu. Mir je pre Rusko náhradou za platobné systémy, ako sú Visa či Mastercard. Tento systém je však pod drobnohľadom USA, odkedy Moskva vyslala svojich vojakov na Ukrajinu.

Rozhodnutie tureckých bánk nasleduje po týždňoch silnejúceho tlaku Washingtonu na Ankaru, ktorá je členom NATO, aby obmedzila svoje hospodárske vzťahy s Ruskom.

Americké ministerstvo financií minulý týždeň upozornilo turecké banky, ktoré pracujú s ruskými kartami, pred rizikom, „že podporujú ruské snahy vyhnúť sa americkým sankciám a môžu byť samy sankcionované“.

Američania zatlačili na dodržiavaní sankcií

Dvaja súkromní tureckí veritelia, ktorí začali spracovávať platobné karty Mir po tom, ako sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v auguste stretol s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, pozastavili transakcie začiatkom tohto mesiaca.

Ale traja štátni veritelia – Halkbank, Vakifbank a Ziraatbank, stále spracúvajú ruské karty. Vysoký turecký predstaviteľ však nepovedal, odkedy už Rusi nebudú mať v Turecku prístup k svojim kartám. Tieto tri banky „stále spracovávajú platby, ale stanovili dátum na ich stiahnutie“, uviedol pod podmienkou zachovania anonymity, pretože nebolo oznámené žiadne formálne rozhodnutie troch štátnych veriteľov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú