Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Téma povinného očkovania proti koronavírusu a ochoreniu COVID-19 je čoraz aktuálnejšia a vyvoláva obrovské spory. Na jednej strane stoja argumenty v prospech slobodného rozhodnutia každého jednotlivca o svojom zdraví, na tej druhej fakt, že neutíchajúca pandémia a preplnené nemocnice spôsobujú obrovské škody aj ohrozenie ľudí, ktorí kvôli nim nedostávajú včasnú liečbu iných ochorení.

Pri kritických špičkách každej vlny potom štát musí zasiahnuť a zatvárať školy či nariadiť plošný lockdown, kedy je zas povinný odškodniť zatvorené prevádzky. Kruh sa týmto spôsobom krúti dokola. Podľa CNBC však takéto diskusie neprebiehajú len na úrovni štátov a ich vlád.

Google sa rozhodol pre rázny krok

Portál informuje, že zamestnanci Googlu dostali deadline s termínom 18. január 2022. Po ňom budú musieť vedieť preukázať, že boli zaočkovaní, prípadne požiadali o výnimku, napríklad z dôvodu kontraindikácií k očkovacím látkam ale aj náboženstva.

Ak tak neurobia, budú poslaní na dovolenku na 30 dní. Po nich sa ich status zmení na zamestnanca s osobným neplateným voľnom na ďalších šesť mesiacov. Ak ani dovtedy nesplnia vakcinačné požiadavky technologického giganta, nemilosrdne prídu o prácu.

Podľa niektorých zdrojov dokonca Google pôvodne vyžadoval potvrdenia už do 3. decembra.

Google

Firma krok obhajuje

„Naše vakcinačné požiadavky sú jedna z najdôležitejších ciest ako udržať pracovné prostredie bezpečné a služby v prevádzke,“ tvrdí hovorca firmy.

CNBC pripomína, že vďaka pokračujúcej pandémii niektoré technologické firmy nachávajú zamestnancov pracovať z domu, Google však v roku 2022 plánuje prejsť na minimálne 3 pracovné dni v týždni priamo z kancelárií.

V USA má takéto rozhodnutie aj podporu vlády. Prezident Joe Biden totiž nariadil všetkým domácim firmám nad 100 zamestnancov, aby boli ich pracovníci plne zaočkovaní, prípadne pravidelne testovaní už od 18. januára. Testy však firmy stoja nemálo peňazí, je preto logické, že hľadajú efektívnejšiu cestu. Google má napríklad až 150-tisíc zamestnancov.

Aj v USA ale ešte Bidenovo nariadenie bude posudzovať Najvyšší súd, v hre sú totiž opäť argumenty o osobných slobodách, rovnako ako na Slovensku a v ostatných demokratický krajinách po celom svete, kde má napríklad opozícia vždy dôvod na presadzovanie a podporovanie opačných názorov, hoci to nemusí byť vždy vo verejnom záujme.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú