Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Operačné sály Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) dezinfikuje plnoautomatický robot. Dokáže zabiť až 99,99 percent všetkých vírusov, baktérii aj škodlivých mikroorganizmov. Podľa Zuzany Marčekovej z marketingového oddelenia UNM, robot využíva UVC svetlo, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia odporúča aj v boji proti ochoreniu COVID-19.

„V nemocnici budeme služby robota využívať ako súčasť záverečnej dekontaminácie operačných sál. Nielen v čase ochorenia COVID-19, ale každý deň je veľmi potrebné zbavovať toto prostredie patogénov, v čom nám bude tento robot nápomocný,“ uviedla vedúca lekárka Oddelenia nemocničnej hygieny UNM Adriana Kompaníková.

UVD robot je úplne automatický, využíva najmodernejšie technológie a dá sa ovládať prostredníctvom mobilu či tabletu.

„Je vybavený senzormi a kamerami, takže dokáže pred prekážkou zastaviť a vyhnúť sa jej. Po zmapovaní priestorov je schopný celý ho dezinfikovať bez toho, aby sa ním muselo akokoľvek manipulovať. Ultrafialové žiarenie, ktoré vydáva, je veľmi silné a pre ľudské telo nebezpečné. Počas dezinfekcie sa preto človek pri ňom nachádzať nesmie. Po jej dokončení je priestor znova úplne bezpečný,“ priblížila výhody robota Marčeková.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú