Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Daimler v stredu 3. februára predstavil program pod názvom Projekt Fokus, v rámci ktorého sa koncern rozdelí na dve časti. Daimler AG zmizne, namiesto neho zostanú dve samostatné kótované spoločnosti: Mercedes-Benz pre osobné vozidlá a dodávky a Daimler Trucks pre nákladné autá a autobusy.

Šéf podnikových odborov koncernu Daimler Michael Brecht žiada, aby si firma po rozdelení koncernu ponechala blokovaciu menšinu v divízii nákladných vozidiel.

„V nadchádzajúcich rokovaniach budem určite požadovať, aby sme si ponechali blokovaciu menšinu,“ povedal pre nedeľný týždenník Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung (FAS).

Šéf koncernu Ola Källenius v rozhovore pre FAS uviedol, že koncern by vďaka menšinovému podielu mohol držať ochrannú ruku nad Daimler Trucks.

Zatiaľ však neuviedol rozsah menšinového podielu ani to, či si koncern ponechá blokovaciu menšiu vyše 25 %. S takýmto podielom totiž môžu veľkí akcionári zastaviť dôležité rozhodnutia. Podľa Källeniusa chcú na burzu uviesť podstatnú väčšinu akcií Daimler Truck ešte tento rok.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú