Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nemecká automobilka BMW zaplatí v USA pokutu 18 miliónov dolárov, aby urovnala obvinenia, že umelo vylepšovala údaje o mesačných predajoch svojich áut na americkom trhu.

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) vo štvrtok uviedla, že nemecký výrobca luxusných vozidiel v rokoch 2015 až 2019 niektoré predaje nehlásil a zaevidoval ich až vtedy, keď potreboval splniť mesačné plány predaja. Toto konanie pomohlo firme BMW udržiavať si v oblasti predaja vedúcu pozíciu v rámci ostatných výrobcov luxusných vozidiel, uviedla SEC.

Komisia pre cenné papiere a burzy však konštatovala, že automobilka pri vyšetrovaní spolupracovala aj vtedy, keď ju pandémia koronavírusu donútila zatvoriť svoje kancelárie. Spolupráca sa podľa SEC vzala do úvahy pri uložení pokuty.

BMW je už druhou automobilkou, ktorá v posledných rokoch v USA dostala pokutu pre vylepšovanie údajov o predaji. Vlani firma Fiat Chrysler súhlasila so zaplatením 40 miliónov dolárov, aby urovnala obvinenia zo strany SEC, že investorov počas piatich rokov zavádzala zveličovaním údajov o mesačných predajoch áut.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú