Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas sa v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu vyslovil za vytvorenie jednotnej aplikácie v rámci Európskej únie, určenej na monitorovanie pohybu ľudí. Informoval o tom v utorok rakúsky denník Kurier.

„Dôležité je, aby sme neskončili pri 27 rozličných aplikáciách a 27 režimoch ochrany osobných údajov, ale aby sme podľa možností postupovali koordinovane,“ povedal Maas pre noviny mediálnej skupiny Funke.

„Týmto spôsobom takisto prispievame k tomu, aby boli rýchlo a natrvalo odstránili obmedzenia v cestovaní a hraničné kontroly v EÚ,“ povedal Maas.

Aplikácia monitorujúca pohyb ľudí nakazených koronavírusom bude podľa Maasa dôležitou súčasťou takzvanej exitovej stratégie – musí však byť dobrovoľná. Maas zdôraznil, že nesmie kopírovať metódy sledovania občanov, aké používajú autoritárske štáty.

Aplikácie týkajúce sa pandémie koronavírusu vyvíjajú v súčasnosti viaceré európske krajiny vrátane Nemecka či Rakúska, kde ju pripravuje tamojší Červený kríž.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú