Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Celosvetové dopady pandémie síce načas utlmili aktivitu a investície firiem, nástup e-mobility však nezastavia ani terajšie vysoké ceny energií či ďalšie prekážky. Zhodli sa na tom účastníci tlačovej konferencii „Na ceste k zelenej mobilite: Naštartujme firmy vo všetkých regiónoch Slovenska“. Spoločnosti aktuálne stavajú do popredia snahu čo najefektívnejšie využívať finančné prostriedky, a to aj cestou digitalizácie a automatizácie procesov a inovácií.

„Štát v rámci plánu obnovy tiež vedie firmy týmto smerom. Práve z týchto dôvodov firmy hľadajú voľný kapitál a úsporu nákladov v činnostiach, ktoré nie sú ich core biznisom,“ uviedla výkonná riaditeľka Business Lease Slovakia Lucia Čišková. Firmy potrebujú naštartovať nielen biznis, ale aj mobilitu, no pretrvávajúci nedostatok čipov či autodielov zvyšuje čakacie doby na nové vozidlá, a tiež už niekoľkokrát za ostatné mesiace zvýšil aj ich ceny.

Otázniky v rýchlosti nábehu elektromobility vo firmách môžu vyvolať rastúce ceny energií. „V tejto chvíli sú kľúčové tri faktory: obstarávacia cena vozidla, dojazd a dostupnosť nabíjania. Všetky tri sa vyvíjajú pre spotrebiteľa pozitívnym smerom. Turbulencia na trhu s energiami tu nebude navždy, všetci vieme, čo je primárnym dôvodom tejto situácie. Navyše spoločnosti alebo domácnosti, ktoré majú možnosť si inštalovať fotovoltiku, alebo iný obnoviteľný zdroj energie, nebudú riešiť, či cena energií stúpa,“ uviedol zakladateľ a výkonný riaditeľ Greenlogy Peter Kalman.

Na Slovensku je celkovo registrovaných 2,4 milióna vozidiel s priemerným vekom 15 rokov. Aj to by malo tlačiť elektromobilitu vpred. „Zvýšený dopyt po elektromobiloch vidíme už teraz vo všetkých sektoroch, aktuálnymi „ťahúňmi“ trhu sú importéri a díleri automobilov, stavební developeri, ktorí umiestňujú nabíjaciu infraštruktúru v nových projektoch, kuriérske a logistické firmy, ako aj pomaly sa zotavujúci sektor HoReCa,“ podotkol prevádzkový riaditeľ GreenWay Michala Mydla. Práve firmy si podľa neho budú pri obnove svojich fleetov už viac vyberať plugin hybridné alebo čisto elektrické autá.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú