Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Najväčšia planéta našej slnečnej sústavy je stále zahalená pod rúškom tajomstva. Sonda Juno, ktorej misiou je práve mapovanie a vytváranie fotografií Jupitera, na Zem poslala niekoľko nových fotografií, ktoré ukazujú planétu na doposiaľ nevídaných záberoch, píše Designyoutrust.

Sonda Juno počas svojho 24. blízkeho preletu okolo Jupitera zhotovila niekoľko čiernobielych fotografií. O ich kolorizáciu sa postaral Michael Galanin a vďaka jeho práci môžeme zreteľne vidieť búrkové oblaky, ako sa medzi sebou miešajú a vytvárajú skutočne jedinečný pohľad.

Fotografie planéty Jupiter na Zem v minulosti poslalo už niekoľko vesmírnych sond (napríklad Voyager, Cassini) alebo dokonca aj Hubblov teleskop. Sonda Juno však prelietavá v tesnej blízkosti Jupitera a pri poslednom prelete sa sonda nachádza iba 4200 km nad povrchom planéty, píše ScienceAlert.

NASA/Kevin Gill

Sonda dorazila na orbitu najväčšej planéty našej slnečnej sústavy ešte 5. júla 2016. Celkovo má počas svojej misie urobiť 35 preletov okolo planéty, takže do konca ich zostáva už len 10. Ten posledný je naplánovaný na 30. júla 2021 a následne sa sonda navždy stratí pod mračnami Jupitera.

Zdroj: Designyoutrust, ScienceAlert

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú