Poľsko sa stalo terčom „komplexnej dezinformačnej operácie“, ktorá sa podľa všetkého zamerala na poľsko-americké spojenectvo a zodpovedá predošlým ruským kybernetickým útokom.

Oznámil to hovorca riaditeľa poľskej bezpečnostnej služby Stanislaw Zaryn s tým, že prípad vyšetrujú a zatiaľ neexistuje žiaden finálny dôkaz, že útok nariadilo Rusko. Má však podľa neho všetky znaky kampane vedenej Kremľom.

Zaryn popísal kybernetický útok, ktorý sa zameral na webstránku Akadémie vojenských štúdií vo Varšave, na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Útočníci na stránke zverejnili falošný list, ktorý v mene rektora školy vyzýva poľských vojakov, aby bojovali proti „americkej okupácii“.

„Obsah listu zodpovedal hlavným naratívom, ktorými ruská propaganda neustále voči sebe stavia Poľsko a Spojené štáty,“ vyjadril sa Zaryn. O obsahu listu informovalo viacero médií, medzi nimi i spravodajský portál známy pre zverejňovanie dezinformácií.

Poľské úrady podľa Zaryna veria, že účelom operácie bolo spôsobiť informačný chaos, podkopať morálku poľských vojakov a okrem iného aj vyvolať protiamerický sentiment. Kremeľ sa podľa hovorcu usiluje využiť krízu spôsobenú novým koronavírusom, aby sa oslobodilo od medzinárodnej izolácie a presvedčilo Západ, aby stiahol sankcie uvalené na Rusko za jeho aktivitu na Ukrajine. „Kremeľ chce očierniť Poľsko“, pretože je prísnym zástancom sankcií, dodal Zaryn.

Ruskí predstavitelia sa na margo incidentu nevyjadrili. Ruská vláda v minulosti rázne odmietla, že by sa podieľala na dezinformačných kampaniach.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú