Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

NASA sa bude snažiť vtlačiť sondu HP3 do pôdy na Marse pomocou ramena sondy InSight, pričom nesmie poškodiť spojovací kábel, informuje CNET.

Sonda InSight sa pokúša na Červenej planéte zmerať teplotu pôdy, k čomu sa však potrebuje dostať do hĺbky niekoľkých metrov pod povrchom. Za posledný rok sa vedci veľkého pokroku nedočkali, a tak prišli s novým riešením, ako dostať tepelnú sondu tam, kam chcú. Časť nástroja pomenovaného ako HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) sa mala zavŕtať do pôdy na Marse v hĺbke približne 5 m pod povrchom, kde so sebou vtiahne aj tepelné senzory pozdĺž pripojeného kábla od sondy InSight.

NASA

Kvôli zloženiu pôdy v aktuálnej pozícii sondy na Marse sa nemohol nástroj zavŕtať pod povrch. Vedci pracovali s viacerými alternatívami, no NASA ohlásila, že vôkol sondy je zrejme príliš stvrdnutý materiál, ktorý pri kopaní do pôdy neposkytuje dostatočné trenie. Rameno tak bude pri ďalšom vŕtaní pritláčať na sondu zhora a ostáva dúfať, že sa počas operácie nepoškodí kábel alebo sonda nenarazí pri postupe pôdou na ďalšie problémy.

Zdroj: CNET, NASA 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú