Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európska lieková agentúra (EMA) zvažuje povolenie posilňovacích dávok jednodávkovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson.

V pondelkovom vyhlásení regulačný orgán Európskej únie uviedol, že zvažuje žiadosť uvedenej farmaceutickej firmy týkajúcu sa odporúčania posilňovacej dávky pre ľudí od 18 rokov, a to najmenej dva mesiace po prvom očkovaní. EMA vyhlásila, že o tom rozhodne v priebehu niekoľkých týždňov.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) dal v októbri „zelenú“ posilňovacej dávke vakcíny Johnson & Johnson, a to pre ľudí, ktorí pôvodne dostali očkovaciu látku od tejto spoločnosti, ako aj pre tých, ktorí boli zaočkovaní inými vakcínami.

Spoločnosť Johnson & Johnson už skôr prezentovala výsledky z veľkej štúdie, v ktorej sa zistilo, že podanie druhej dávky iba dva mesiace po prvom očkovaní u amerických príjemcov zvýšilo ochranu pred symptomatickým priebehom ochorenia COVID-19 zo 70 % na 94 %. Podanie tejto posilňovacej dávky o šesť mesiacov neskôr dokonca spôsobilo vytvorenie ešte väčšieho množstva protilátok.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú