Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Donald Trump sa s nástupom do prezidentského kresla USA rozhodol, že súčasné vládne lietadlá typu Boeing-747 sú už nedostatočné a vyžadujú sa nové. Prezidentská letka pozostáva z dvoch špeciálne upravených lietadiel, ktoré sú známe aj pod označením Air Force One (označenie prislúcha len tomu lietadlu, v ktorom je momentálne prezident).

Modernizácia lietadiel, ktoré majú už takmer 30 rokov mala daňových poplatníkov stáť približne 3,2 miliardy dolárov – informuje portál AirForce Magazine. Odhad z roku 2016 sa však výrazne odlišuje od poslednej správy Pentagonu, podľa ktorej bude nákup dvoch lietadiel Boeing 747-8s vyžadovať prostriedky vo výške 5,2 miliardy dolárov. Samotný nákup strojov vyjde na 3,9 miliardy a zvyšná suma poputuje na úpravy lietadiel a výstavbu vhodných hangárov.

Prezident Trump sa ešte v minulosti vyjadril, že ide o investíciu v prospech budúcich prezidentov, nakoľko dodanie lietadiel je plánované až na rok 2024 (Trump ich vyžadoval už v 2021). Predstavené boli aj štyri nové farebné variácie, ktoré sa ale odchyľujú od tej, aká sa využíva od čias Kennedyho. Mnoho ľudí pritom poukazuje na to, že sfarbenie sa náramne podobá tomu, aké má Trump aj na svojom súkromnom lietadle.

Zdroj: AirForce Magazine

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú