Sonda Parker Solar Probe, ktorá sa na svoju strastiplnú cestu vydala ešte v auguste 2018 sa nezadržateľne blíži k Slnku. Okrem výskumu a vytvárania pompéznych fotografií Venuše stíha lámať aj rekordy. O téme informoval portál IFLScience.
Miesto v sieni slávy už má rezervované

Hoci sonda tento rok začala úspešne a svojim preletom sa dostala do perihélia, bodu na dráhe okolo Slnka, v ktorom je k nemu najbližšie, čaká na ňu ešte veľa práce. Presnejšie má sonda naplánované pre rok 2021 až štyri blízke prelety okolo Slnka a dva riadiace prelety okolo Venuše, ktoré ju posunú o ďalšie kilometre vpred k svojmu cieľu.

Slnečná sonda na vizualizovanom zábere. Je to jediný objek vyrobený človekom, ktorý sa dostal doposiaľ najbližšie k Slnku. Zdroj: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

29. apríla sa však sonde podarilo zlomiť hneď dva svoje predchádzajúce rekordy. V tento deň sa sonda oficiálne stala najrýchlejšie sa pohybujúci objekt vyrobený človekom a taktiež jediný objekt, ktorý bol vyrobený človekom a zároveň sa dostal tak blízko centrálnej hviezdy slnečnej sústavy.

Podobný blízky prelet urobila ešte začiatkom tohto roka, kedy opäť prelomila svoje predchádzajúce rekordy. 17.1. o 18:39 sa Parker Solar Probe priblížila k Slnku len na vzdialenosť 13,5 milióna kilometrov, pričom cestovala rýchlosťou takmer 470 000 km/h.

V porovnaní s aprílovým rekordom sú tieto hodnoty ničím. Minulý týždeň totiž sonda preletela cez vonkajšiu atmosféru Slnka vo vzdialenosti 10,4 milióna kilometrov rýchlosťou až 532 000 km/h vďaka čomu sa raz a navždy zapísala do siene slávy. V podstate dosahuje 0,05 % rýchlosti svetla a len pre zaujímavosť, touto rýchlosťou by za hodinu obletela Zem až 13-krát, upozorňuje web Futurism.

Ani táto rýchlosť však pre ňu nie je konečná, sonda k Slnku bude putovať ešte celé 4 roky, pričom postupne bude zrýchľovať až na závratných 690 000 km/h.

Zdroj: IFLScience; Futurism

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú