Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Predaj nových áut v Európskej únii v júli pokračoval v poklese. V auguste potom prerušil 13-mesačnú negatívnu sériu a vzrástol. Za prvých osem mesiacov sa však znížil takmer o 12 %. TASR o tom informuje na základe správy Združenia európskych výrobcov automobilov (ACEA).

Počet registrácií nových áut v EÚ v júli klesol o 10,4 % aj napriek nízkej báze pre porovnanie z minulého roka. Oslabili sa všetky štyri veľké trhy EÚ, pričom predaj v Nemecku padol o 12,9 % a v Španielsku o 12,5 %.

O mesiac prišiel obrat

V auguste sa európsky trh s novými autami po trinástich mesiacoch nepretržitého poklesu vrátil k rastu, keď počet registrácií medziročne stúpol o 4,4 % na 650 305. Stále však výrazne zaostal za úrovňami spred pandémie. Nárast predaja zaznamenali všetky veľké trhy, keď v Taliansku sa zvýšil o 9,9 %, v Španielsku o 9,1 %, vo Francúzsku o 3,8 % a v Nemecku o 3 %.

Počet registrácií za prvých osem mesiacov 2022 medziročne padol o 11,9 % na necelých šesť miliónov nových osobných áut. Predaj v Taliansku klesol o 18,4 %, vo Francúzsku o 13,8 %, v Nemecku o 9,8 % a v Španielsku o 9,4 %.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú