Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Počet volaní na tiesňovú linku 112 každoročne presiahne 900 000. Počet neoprávnených volaní klesol vlani na 32 percent, v roku 2021 to bolo 40 %. TASR o tom informovali z ministerstva vnútra pri príležitosti sobotného (11. 2.) Európskeho dňa čísla tiesňového volania 112, ktorý má upriamiť pozornosť na činnosť Integrovaného záchranného systému.

„Je dôležité zvyšovať povedomie o pomoci v tiesni, o rozpoznávaní ohrozenia a mimoriadnych udalostí, o pripravenosti na krízové situácie či o znižovaní neoprávnených volaní na tiesňové čísla,“ uviedol dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO).

Znalosti obyvateľstva o záchranných zložkách a tiesňových číslach sú podľa prieskumu Eurobarometra veľmi dobré. Rezort vnútra sa chce vo zvýšenej miere venovať aj preventívno-výchovnej činnosti na úseku Integrovaného záchranného systému.

„V našej snahe, znižovať počet neoprávnených volaní, chceme pokračovať. Darí sa nám to prostredníctvom osvety a dohovorom s opakovanými zneužívateľmi,“ vysvetlila generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia ministerstva Michaela Kaňová. Rezort preto pripravil osvetové aktivity pre študentov vo viacerých regiónoch či vedomostný kvíz na sociálne siete.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú