Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rusko vo štvrtok nasadilo armádu, aby pomohla dostať pod kontrolu lesné požiare v Jakutsku na Ďalekom východe. Informuje o tom spravodajský portál Euronews.com.

Od začiatku leta vznikli v regióne stovky požiarov, ktoré vyvolali rekordné teploty. Oheň spálil v sibírskom regióne už viac ako 1,5 milióna hektárov pôdy a hustý dym z neho zahalil jakutské mestá a dediny. Ministerstvo obrany vyslalo dopravné lietadlá a vrtuľníky, aby pomohli uhasiť plamene. Ruské vzdušné sily vykonali v rajóne Gornyj 18 letov, pričom na plamene zhodili 36 ton vody.

Predstaviteľ regiónu v ruskom parlamente Fedot Tumusov sa vyjadril, že rozsah tamojších požiarov je bezprecedentný.

Niektoré požiare vznikli v dôsledku bleskov, no odborníci odhadujú, že viac ako 70 percent požiarov spôsobili ľudia, či už ohorkami cigariet alebo opustenými ohniskami. Za niektoré požiare môže kontrolované pálenie, ktorým chcú úrady vytvoriť priestor pre novú vegetáciu alebo sa zbaviť vegetácie, ktorá by mohla „živiť“ neplánované lesné požiare. Podľa pozorovateľov sú takéto úmyselné ohne často nedostatočne spravované a niekedy vyvolajú väčšie požiare.

Aktivisti a odborníci tiež tvrdia, že ohne sú často zapálené úmyselne, aby zakryli dôkazy nelegálnej ťažby dreva alebo vytvorili nové miesta pre zber dreva pod falošnou zámienkou čistenia spálených oblastí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú