Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktuálna situácia okolo Apple je búrlivá. Olej do ohňa prilieva aj priznanie jedného z bývalých vývojárov aplikácie F.lux, ktorá je základom pre všetky terajšie funkcie na úpravu modrého svetla na displejoch počítačov a smartfónov, informuje MSpowerUser.

Spoločnosť F.lux, ktorá stojí za rovnomennou aplikáciou, v minulosti prišla s modelom, ktorý dokáže upravovať modré svetlo vyžarované z displejov počítačov a smartfónov, aby toto svetlo neničilo oči v noci používateľom a aby sa im po tme príjemnejšie pozeralo na rozsvietený displej.

Screenshot/YouTube

Model zo samostatnej aplikácie neskôr začali vývojári operačných systémov priamo implementovať s tým, že ako zdroj modelu uvádzali spoločnosť F.lux. Samozrejme, podobná aplikácia prišla aj na iOS, používatelia s jailbreakom si ju mohli stiahnuť a nainštalovať, no Applu sa to nepáčilo. Preto sa F.luxu začali vyhrážať, že ak iOS aplikáciu nestiahne, zruší im licenciu na používanie aplikácie v MacOS .

F.lux sa teda nakoniec stiahol a Apple o rok neskôr vydal vlastnú verziu tejto funkcie s názvom Night Shift bez toho, aby ako zdroj modelu uviedli spoločnosť F.lux. Aj toto má byť podľa vývojára Michaela Herfa dôkaz, ako Apple zneužíva svoje postavenie na trhu.

Zdroj: MSpowerUser, F.lux

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú