Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vicepremiérka a šéfka rezortu informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) vymenovala členov Stálej komisie pre etiku a reguláciu umelej inteligencie (AI). Novovzniknutá komisia je nezávislým, odborným a poradným orgánom ministerstva, bude sa zaoberať otázkami využívania umelej inteligencie v prospech ľudstva a s tým spojenými rizikami. Informoval o tom v utorok odbor komunikácie rezortu.

„Schopnosť umelej inteligencie zlepšovať ľudské rozhodovanie je pre naše životy čoraz dôležitejšia a do budúcna bude predstavovať jeden z kľúčových faktorov pre ďalší hospodársky rast,“ zdôraznila Remišová s tým, že nástroje využívajúce AI pomáhajú nielen pri navigácii, triedení elektronickej pošty alebo prešetrení poistnej udalosti, ale aj pri diagnostike vážnych ochorení.

Umelú inteligenciu však sprevádzajú otázky, ktoré sa týkajú technickej roviny či spoločenských a etických dosahov, napríklad na ľudské práva a hodnoty. Novovymenovaná komisia pre AI bude mať 25 členov a jej založenie vychádza z Akčného plánu digitálnej transformácie Slovenska na roky 2019 – 2022.

Jej úlohami bude napríklad posudzovanie etických otázok a otázok regulačného rámca, ktoré vznikajú pri vývoji, nasadzovaní a využívaní technológií AI, ale aj príprava stanovísk k právnym predpisom v oblasti etických aspektov AI. Komisia sa bude môcť vyjadrovať k návrhom zákonov na národnej úrovni, či legislatívnym aktom na medzinárodnej úrovni.

Medzi členmi komisie sú odborníci z oblasti práva, informačných a komunikačných technológií, matematiky, filozofie, ale aj teológie, či zdravotníctva. Funkčné obdobie členov je päť rokov.

„Veľmi si vážim záujem a ochotu odborníkov venovať svoj čas na expertízu v tejto oblasti, ktorá je významná pre úspešnú budúcnosť Slovenska. Verím, že stála komisia pomôže Slovensku vyrovnať sa s kľúčovými otázkami umelej inteligencie, ktorá už teraz ovplyvňuje naše každodenné životy,“ uzavrela Remišová.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú