Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britská centrálna banka v pondelok oznámila, že na novej 50-librovej bankovke bude zobrazený matematik Alan Turing, ktorému sa počas druhej svetovej vojny podarilo prelomiť nacistické tajné kódy, a ktorý je považovaný za otca umelej inteligencie a počítačovej vedy. Banka si vyberala z 12 osobností.

Turing zohral tiež kľúčovú úlohu vo vývoji prvých počítačov. Bankovka vstúpi do obehu koncom roka 2021 a bude na nej Turingov portrét z fotografie z roku 1951. Turing dostal v roku 2013 posmrtnú milosť od kráľovnej Alžbety II. V roku 1952 bol totiž odsúdený za „neslušnosti“ s 19-ročným mužom. Nešiel do väzenia, ale bol chemicky kastrovaný a zomrel na otravu kyanidom v roku 1954 vo veku 41 rokov. Zrejme šlo o samovraždu.

Bank of England zavádza nové tváre na britské bankovky, keďže prechádza z papiera na polymér, tenký, flexibilný plastový film, ktorý je považovaný za trvanlivejší a bezpečnejší. Nová dvadsaťlibrová bankovka, ktorá vstúpi do obehu na budúci rok, bude mať na zadnej strane maliara J. M. W. Turnera.

Nové polymérová bankovky v obehu v hodnote 5 a 10 libier  zobrazujú expremiéra Winstona Churchilla a spisovateľku Jane Austenovú. Na prednej strane týchto bankoviek je kráľovná Alžbeta II.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú