Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na juhu západného Slovenska plánujú energetici vybudovať inteligentnú elektrizačnú sústavu. Projekt Danube InGrid za takmer 290 miliónov eur na Slovensku realizuje Západoslovenská distribučná (ZSD) a Slovenská elektrizačná prenosovú sústava (SEPS).

V Maďarsku je to prevádzkovateľ distribučnej sústavy E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt (EED). „V októbri tohto roka získal slovensko-maďarský projekt spoločného záujmu Danube InGrid doteraz najvyššie grantové spolufinancovanie v kategórii smart grid z európskeho finančného nástroja CEF 102 miliónov eur,“ informovala spoločnosť ZSD.

Primárnym zámerom projektu Danube InGrid je vybudovanie inteligentnej siete v regióne strednej a východnej Európy, ktorá umožní rozsiahlejšiu integráciu výrobcov energie z obnoviteľných zdrojov do distribučnej sústavy, a to pri udržaní vysokej kvality a bezpečnosti dodávok.

Dotknutým územím je región západného Slovenska a severozápadného Maďarska. Spoločnosť ZSD sa sústredí predovšetkým na modernizáciu technológie v 150 transformačných staniciach, budovanie nových rozvodní, budovanie optickej siete v dĺžke 320 kilometrov a implementáciu IT riešení vrátane systémov kybernetickej bezpečnosti.

Projekt Danube InGrid je súčasťou medzinárodného projektu inteligentnej sústavy ACON Smart Grids. Ide o projekt distribučných spoločností (ZSD a E.ON Distribuce), historicky prvý slovensko-český projekt, zameraný na masívne nasadzovanie najmodernejších smart technológií, ktorý umožní nástup „novej energetiky“ založenej na lokálnych obnoviteľných zdrojoch.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú