Bezposádková nákladná loď Dragon spoločnosti SpaceX odštartovala v sobotu o 20:20 h SEČ z kozmodrómu na floridskom Myse Canaveral k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kam dopraví takmer 3 500 kilogramov nákladu pre vedecké experimenty a potravín pre posádku. Informovala o tom agentúra DPA.

Loď Dragon by sa mala k ISS pripojiť v nedeľu o 13:30 h SEČ a približne po mesiaci sa vrátiť na Zem. Ide o 26. zásobovaciu misiu komerčného operátora SpaceX uskutočnenú v spolupráci s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) od roku 2012.

Štart lode Dragon bol pôvodne plánovaný na 22. novembra, ale bol odložený pre nepriaznivé poveternostné podmienky.

Dragon vezie palube okrem iného ďalší pár solárnych panelov pre ISS, špeciálny druh trpasličích paradajok na pestovanie vo vesmíre a krvný test, ktorý má ľuďom vo vesmíre uľahčiť lekárske diagnózy.

Okolo mesiaca už krúži vesmírna loď

Bezposádkovú kozmickú loď Orion amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) naviedli na obežnú dráhu okolo Mesiaca. Stalo sa tak niečo vyše týždňa po štarte misie z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, uviedla v sobotu agentúra AFP.

Operátori pozemného riadiaceho strediska misie v piatok „úspešne aktivovali raketové motory, čím naviedli Orion na vzdialenú retrográdnu obežnú dráhu,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na stránke NASA, z ktorého cituje TASR. K téme sme spracovali samostatnú správu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú