Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Cyberpunk je aktuálne číslo jeden v kruhoch všetkých vášnivých hráčov a túto situáciu sa snažia využiť aj počítačoví hackeri. Ako upozornil portál BleepingComupter, na internete sa objavila mobilná verzia hry Cyberpunk 2077, v skutočnosti však ide iba o „maskovaný“ ransomware.

Ransomware je druh počítačového vírusu, ktorý zašifruje používateľove dáta a na ich dešifrovanie hacker požaduje výkupné. Takéto vírusy sa často tvária ako užitočný obsah, ako napríklad aplikácie, hry či rôzne cracky.

Za mobilnú verziu hry Cyberpunk 2077 sa „prezlieka“ aj ransomware CodeWare, ktorý objavila analytička so spoločnosti Kaspersky, Tatyana Shishkova. Vírus by len veľmi ťažko prešiel na oficiálny obchod Google Play, preto útočník vytvoril svoju vlastnú webovú stránku, ktorá sa podobná na obchod s aplikáciami od Google.

Aj napriek tomu, že si s okopírovaním dizajnu dal dotyčný hacker naozaj veľa práce, zdrojový kód vírusu už nie je taký rafinovaný. Kľúč, ktorý má slúžiť na zašifrovanie a následne aj na dešifrovanie dát po zaslaní výkupného, je totiž „natvrdo“ napísaný v zdrojovom kóde.

Ak si sa teda náhodou na tento podvod nachytal, alebo sa nachytal niekto z tvojich známych, dáta si pomocou kľúča ‚21983453453435435738912738921‘ môžeš  dešifrovať aj zadarmo.

Zdroj: BleepingComputer, Twitter

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú