Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zdrojový kód legendárneho Windows XP sa dostal na internet. Portál TheVerge informoval, že súbory s kódom sú umiestnené na rôznych torrentových serveroch. Okrem nich sa na verejnosť dostali aj zdrojové kódy Windows Server 2003.

Je to vôbec prvýkrát, čo sa zdrojové kódy operačného systému Windows XP dostali na internet. Informácie priamo zo súborov však naznačujú, že súbory so zdrojovými kódmi sa už dlhšiu dobu šírili mimo internetu.

Podľa odborníkov však tento únik nepredstavuje takmer žiadnu hrozbu pre tých používateľov, ktorí ešte stále visia na tomto, dnes už nepodporovanom operačnom systéme. Ako dodáva ZDnet, torrentový súbor s kódom zaberá 42,9 GB a okrem XP-čka a Server 2003 sa tu nachádzajú aj zdrojové kódy Windows 2000, prvého operačného systému pre Xbox, MS-DOS a niekoľko zdrojových kódov pre Windows 10 komponenty.

Veľké množstvo týchto zdrojových kódov však uniklo už dávnejšie a tento súbor ich iba zhromažďuje. Samotný Microsoft únik zatiaľ nepotvrdil, no odborníci tvrdia, že sa skutočne jedná o legitímne súbory.

Zdroj: TheVerge, ZDnet

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú