Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zoznam súčastí lietadla Boeing 737 Max, ktoré možno firma bude musieť napraviť predtým, ako americký federálny regulačný úrad pre dopravu dovolí stroju opäť lietať, sa rozrástol o elektrické vedenie slúžiace pre riadenia lietadla. Problém elektrického vedenia sa objavil po tom, ako Federálny letecký úrad (FFA) požiadal firmu Boeing o revíziu kľúčových systémov stroja Max.

Boeing zistil, že zväzky elektrického vedenia sú príliš blízko seba a prinajmenšom teoreticky existuje možnosť skratu, po ktorom by piloti mohli stratiť kontrolu nad lietadlom. „Identifikovali sme tento problém zväzkov vedenia … a spolupracujeme s FFA na náležitej analýze,“ povedal hovorca Boeingu Gordon Johndroe. Výrobca lietadiel však uviedol, že je príliš skoro na to, aby sa vedelo, či budú potrebné nejaké zmeny konštrukcie.

V súvislosti s problémami Boeingu Max letecká spoločnosť American Airlines zároveň oznámila, že dosiahla dohodu o odškodnení za zrušenie tisícov letov. Letecký prepravca nezverejnil výšku kompenzácie, ale konštatoval, že zamestnancom z toho vyčlení 30 mil. USD vo forme podielu na zisku. V októbri spoločnosť American Airlines odhadla, že uzemnenie strojov Max jej zisk pred zdanením za celý rok 2019 zníži o 540 mil. USD.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú