Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V Singapure po prvý raz odsúdili na smrť človeka na diaľku. Tamojšie úrady využili počas súdneho konania aplikáciu Zoom určenú na videohovory. Obhajca Peter Fernando potvrdil, že jeho klient Punithan Genasan sa dozvedel trest vo virtuálnom priestore, zatiaľ čo sedel vo väznici. Fernando a prokurátori sa pripojili z iných miest.

Hovorca najvyššieho súdu povedal, že súdy fungujú na diaľku s cieľom minimalizovať šírenie nového koronavírusu. Zároveň potvrdil, že to bolo po prvý raz, čo tamojšie úrady „udelili trest smrti na diaľku“. Fernando sa vyjadril, že v piatok navštívi klienta vo väzení a bude sa s ním rozprávať o prípadnom odvolaní sa voči rozsudku.

Singapurský súd rozhodol, že 37-ročný väzeň bol zapojený do drogového obchodu z októbra 2011. Zo súdnych dokumentov vyplýva, že sudca uznal, že Genasan najal dvoch kuriérov, ktorí mali doručiť heroín.

Singapur zaviedol trest smrti za pašovanie drog, vraždu, únos a ďalšie vážne zločiny, pričom podľa obhajcov slúži na odstrašenie ľudí. Väčšina takýchto rozsudkov súvisí práve s drogami.

Human Rights Watch vyhlásila, že trest smrti je krutý a nehumánny a vynesenie takéhoto rozsudku prostredníctvom Zoomu celý problém ešte zhoršuje. „Je šokujúce, že prokurátori a súd sú takí bezohľadní a nevidia, že muž, ktorý čelí trestu smrti, by mal mať právo byť prítomný v súdnej sieni a konfrontovať žalobcov,“ povedal zástupca organizácie pre Áziu Phil Robertson s tým, že by ho zaujímalo, prečo sa súd tak veľmi ponáhľal uzavrieť prípad prostredníctvom Zoomu.

Zástupcovia Amnesty International žiadajú Singapur, aby zrušil trest smrti. Chiara Sangiorgio uviedla, že Singapur je jedna zo štyroch krajín na svete, kde ľudí trestajú smrťou za zločiny spojené s drogovou činnosťou.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú