Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká komisia pre cenné papiere a burzy SEC vyšetruje šéfa Tesly Elona Muska pre neskoré zverejnenie informácie o jeho podiele v Twitteri.

SEC podľa listu zaslanom Muskovi, ktorý bol zverejnený, žiada od šéfa Tesly, aby vysvetlil, prečo nesplnil svoju zákonnú povinnosť a do 10 dní neinformoval o získaní viac než päťpercentného podielu v Twitteri. Podľa americkej legislatívy musí formulár informujúci o tom vyplniť každý, kto získa viac ako 5 % akejkoľvek triedy verejne obchodovaných cenných papierov vo verejne obchodovanej spoločnosti.

Podľa Muskovho vlastného formulára prekročil päťpercentnú hraniu 14. marca, čo znamená, že mal SEC o tom informovať do 24. marca. Musk však deklaroval akvizíciu podielu vo výške 9,2 % až 4. apríla. SEC takisto požaduje od Muska vysvetlenie, prečo pôvodne vyplnil formulár 13G, ktorý je určený pre pasívnych investorov, a nie formulár 13D, určený pre aktivistických investorov.

Musk totiž neskôr predložil ponuku na prevzatie Twitteru za približne 44 miliárd amerických dolárov (41 miliárd €), ktorú spoločnosť ešte apríla prijala. Musk sa dohodol, že za akciu Twitteru zaplatí 54,20 $ v hotovosti.

Okrem toho, že šéfa Tesly vyšetruje SEC, podali na neho žalobu aj investori Twitteru, ktorí ho obvinili z manipulácie trhu. Podľa nich Musk zámerne skôr neinformoval o akvizícii podielu v Twitteri a ďalej nakupoval akcie firmy za nižšiu cenu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú