V správe boli použité materiály TASR.

Americký miliardár Elon Musk je už od roku 2022 podľa informácií renomovaného denníka The Wall Street Journal v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Tieto správy vyvolali veľký rozruch, keďže Musk je významnou osobnosťou nielen technologického sveta, ale i verejného diskurzu v USA.

Hrá to na obe strany?

WSJ tvrdí, že rozhovory medzi Musk a Putinom pokračovali aj v roku 2023, a to aj v čase, keď sa Musk začal verejne vyjadrovať proti vojenskej podpore Ukrajine a výrazne sa angažovať v kampani na podporu Donalda Trumpa, kandidáta na amerického prezidenta z republikánskej strany. Ruský prezident dokonca údajne Muska požiadal, aby nad Taiwanom neaktivoval svoju satelitnú internetovú službu Starlink, a to ako láskavosť voči čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Podľa zdrojov oboznámených so situáciou šlo o citlivú prosbu, ktorá mohla zahŕňať širšie geopolitické záujmy.

Z Kremľa však prišla reakcia na tieto informácie. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poprel pravidelnú komunikáciu medzi Muskom a Putinom, pričom tvrdí, že sa rozprávali len raz, a to v roku 2022. Diskusia sa údajne týkala technologických otázok a možností spolupráce v oblasti vesmírnych technológií. Peskov tiež odmietol, že by sa Putin so svojim americkým kolegom bavil o citlivých otázkach týkajúcich sa Starlinku či Ukrajiny.

Musk spočiatku poskytol Ukrajine v rámci svojho projektu Starlink prístup na satelitný internet zdarma, čím výrazne pomohol ukrajinskej armáde i obyvateľom zostať v kontakte počas invázie. Avšak po čase SpaceX upravil podmienky, aby zabránil vojenskému využitiu služby.

Sergei Gubeyev/Sputnik/Kremlin Pool/AP

Informácie si protirečia

Táto zmena vzbudila vlnu kritiky, pričom ukrajinskí predstavitelia, vrátane prezidenta Zelenského, verejne odsúdili Muskove komentáre, ktoré na platforme X (predtým Twitter) prezentoval ako mierový plán. Musk vo svojom pláne navrhol kroky, ktoré pripomínali rétoriku Kremľa, čo vyvolalo obavy, že by sa mohol prikláňať na stranu Ruska.

Napriek tomu, že Kremeľ tvrdí, že Starlink v Rusku nefunguje, ukrajinská vojenská rozviedka v priebehu roka upozornila, že ruská armáda údajne túto technológiu používa na okupovaných územiach.

Ako je vidieť, Muskove kontakty s Kremľom sú predmetom rôznych špekulácií a diskusií. Americká administratíva si podľa WSJ udržiava na túto tému prísne tajnosti a viacerí predstavitelia Bieleho domu údajne nemajú o týchto komunikáciách žiadne informácie. Na všetky uvedené tvrdenia Elon Musk zatiaľ nereagoval.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú