Preusporiadanie frekvencií v pásme 1800 megahertzov (MHz) zabezpečí skvalitnenie služieb verejnosti. Uviedla to Adriana Volfová, vedúca tlačovo-informačného oddelenia Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Spresnila, že úrad inicioval a moderoval jednania všetkých mobilných operátorov pôsobiacich v SR o preusporiadaní svojich frekvencií (refarming) v pásme 1800 MHz. Výsledkom rokovaní je aj v EÚ unikátna dohoda vedúca k tomu, že už v druhom kvartáli roku 2022 budú mať operátori rovnaké frekvenčné prídely a navyše usporiadané do súvislých blokov.

Pre verejnosť to podľa nej znamená skvalitnenie služieb v podobe vytvorenia podmienok pre čo najefektívnejšie využívanie frekvencií, pre zavádzanie ďalších nových technológií, služieb a pre maximálnu podporu hospodárskej súťaže.

Viac ako osem rokov trvajúci nevyhovujúci stav rozdelenia frekvencií sa podarilo vďaka rokovaniam odstrániť a napokon prišlo podľa Volfovej v posledných dňoch medzi operátormi Orange, Slovak Telekom, O2 Slovensko a Swan Mobile k dohode.

„Rokovaniam sme venovali veľa času a energie, no výsledok stojí za to. Konečne sa podarilo dôležité frekvenčné pásmo sceliť, rovnomerne prerozdeliť medzi všetkých štyroch operátorov a umožniť im poskytnúť kvalitnejšie služby verejnosti,“ povedal predseda úradu Ivan Marták.

Volfová pripomenula, že kým doteraz mali operátori prídely vo frekvenčnom spektre roztrúsené, touto dohodou sa frekvencie preusporiadajú tak, aby každý z nich mal svoj súvislý blok. Blok bude mať šírku u každého operátora na troch štvrtinách Slovenska 20 MHz a na jednej štvrtine 15 MHz.

Dodala, že za potrebou preusporiadania je zmena využitia daného spektra v pásme 1800 MHz. V minulosti sa totiž využívalo na hlasové služby, ktoré vyžadovali len 0,2 MHz-ové súvislé kanály, ale dnes prevažujú služby dátové, ktoré už vyžadujú súvislé spektrum, ktorého šírka musí byť násobkom 5 MHz.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú