Stovky fínskych žien s hashtagom #solidaritywithsanna (Solidarita so Sannou) zdieľajú na internete videá, na ktorých tancujú a zabávajú sa. Ide o podporu premiérke Sanne Marinovej, ktorá čelí kritike za video zo súkromného večierka, kde sa veselo zabáva a bujaro tancuje, píše denník The Guardian.

Fínska premiérka odmietla podozrenia kritikov o užívaní drog na večierku a absolvovala už preto test, ktorý to má vyvrátiť. Obhajovala sa tým, že nerobila nič zlé, len „tancovala, spievala, objímala priateľov a pila alkohol“.

„Dúfam, že v roku 2022 je prijateľné, že aj tí, ktorí prijímajú rozhodnutia, tancujú, spievajú a chodia na párty,“ bránila sa 36-ročná Marinová.

V reakcii na to stovky žien zverejnili svoje vlastné videá tanca a popíjania alkoholu. V rozruchu okolo uniknutého videa nebolo rozhodujúcim faktorom pohlavie, povedala Anu Koivunenová, profesorka rodových štúdií na fínskej Univerzite v Turku (TY).

Ako problém považuje skutočnosť, že uniklo z prostredia ľudí, ktorými sa premiérka obklopila. Odborník na kybernetickú bezpečnosť Petteri Järvinen, ktorého v sobotu citovali noviny Iltalehti, poukázal na možnosť, že telefón alebo sociálne účty niekoho z okolia premiérky hacklo Rusko.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú