Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Odborníci zaznamenali pokles obozretného správania sa ľudí v online prostredí a registrujú viac pokusov o zneužívanie platobných údajov ľudí podvodníkmi. Informovala o tom spoločnosť Home Credit.

V rámci ochrany pred finančnými podvodmi netreba reagovať na podozrivé telefonáty, e-maily a SMS. „Podvodníci využívajú aj telefonáty, keď predstierajú, že volajú od vášho poskytovateľa karty a varujú vás pred zneužitím karty či stratou peňazí z účtu,“ približuje ombudsman klientov spoločnosti Miroslav Zborovský. Tiež neodporúča otvárať e-maily od podozrivých odosielateľov. Ľudia by nemali ani reagovať na neočakávané e-maily od prepravných služieb alebo pošty.

Na internete sa taktiež často objavujú podozrivo výhodné súťaže garantujúce zaujímavú výhru za úhradu nízkej sumy. Typické v týchto súťažiach je podľa odborníkov odoslanie výhry za cenu poštovného. Táto úhrada poštovného však prebieha na podvodnej platobnej bráne.

Netreba reagovať ani na prvý pohľad výhodné investície do akcií alebo kryptomien, ktoré sľubujú veľmi vysoké výnosy. Ide o podvodné ponuky, upozornila spoločnosť. Doplnila, že pri predaji tovaru cez platformy by používatelia nemali uhrádzať poplatok pre kuriéra prostredníctvom odkazu na platobnú bránu. Tieto odkazy smerujú na podvodné stránky.

Treba byť opatrný aj v prípadoch, keď z používateľského profilu známeho príde žiadosť o zaplatenie sumy prostredníctvom odkazu na platobnú bránu, uviedla firma. Pravdepodobne bol jeho účet napadnutý.

Netreba platiť ani na webstránkach bez zabezpečenia ikonou zámku a protokolom https:// v riadku webovej adresy. „Podozrivo nízka cena tovaru v porovnaní s konkurenciou alebo absencia bezpečnostných prvkov na webe aj na platobnej bráne totiž môže znamenať, že vám tovar nakoniec nedorazí, alebo sa vaše citlivé údaje dostanú k podvodníkom,“ hovorí ombudsman.

Vhodný spôsob potvrdzovania internetových platieb je podľa spoločnosti v mobilnej aplikácii. Stačí tak transakcie potvrdiť v aplikácii zadaním prihlasovacieho kódu alebo odtlačkom prsta. Platiť a uskutočňovať výbery sa dá na základe odborníkov bezpečne aj kartou v mobile alebo inteligentných hodinkách. Karta sa dá preto zaregistrovať do aplikácie Peňaženka Google alebo Apple.

„Pre prihlásenie sa do mobilnej aplikácie alebo Správcu financií si zvoľte heslo, ktoré nepoužívate v iných aplikáciách alebo účtoch,“ radí vedúci oddelenia kariet zo spoločnosti Alessandro Villa.

„Najbezpečnejšie je heslo a PIN aspoň ročne meniť. Bezpečnostné údaje, ako sú prihlasovacie heslo, PIN kód a podobne, od vás nikdy nebudeme vyžadovať, a to ani v prípade blokácie karty z dôvodu zneužitia,“ upozornil.

Dôležité je aj aktualizovať operačný systém, antivírusový program a celkovo aplikácie či programy v zariadeniach. Do aplikácie alebo správcu financií sa tiež neodporúča prihlasovať z verejných počítačov a sietí. Treba si taktiež dať pozor na sťahovanie neznámych súborov a navštevovanie stránok so škodlivým obsahom, uzavrel odborník.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú