Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ministerstvo školstva bude žiadať o zvýšenie rozpočtu, aby mohlo uhradiť chýbajúcu časť poplatku za členstvo v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN) a taktiež v Spojenom ústave jadrových výskumov v Dubne (SÚJV). Ministerstvo financií odkázalo, že je pripravené rokovať.

Ministerstvo uhradilo zatiaľ za rok 2019 len polovicu členského poplatku pre CERN, teda 2,8 milióna eur. Problémy s neplnením si záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv vyšli na povrch vo vyhlásení Slovenskej akadémie vied a rektorov piatich slovenských univerzít v októbri. Rezort sa vtedy bránil, že si povinnosti plnil a CERN-u za roky 2012 až 2019 zaplatil viac ako 40 miliónov eur.

Zdôraznil pritom, že ide o najdrahšiu zahraničnú vedeckú spoluprácu Slovenska, a že daňových poplatníkov stojí ročne približne šesť miliónov eur. Ďalších 950-tisíc eur na rok 2019 požaduje na pokrytie nákladov výskumu skupina našich vedcov, ktorá s európskou organizáciou spolupracuje. Z toho 350-tisíc eur sa používa na financovanie domácich aktivít. Tlačový odbor vtedy uviedol, že ministerstvo školstva sa snaží uhrádzať tieto sumy, avšak náklady rastú rýchlejšie než rozpočtové krytie, ktoré má ministerstvo na tieto účely k dispozícii.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú