Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizované: Microsoft opäť pritvrdil v opatreniach proti používaniu jeho softvéru v Rusku. Ešte v marci, po začiatku Putinovej invázie proti Ukrajine (podobne ako mnohé iné západné firmy), zastavil predaj svojich produktov na tamojšom trhu. Na začiatku júna prišlo k obmedzeniu partnerstva s firmami a teraz gigant siahol po ďalšom, zatiaľ najtvrdšom kroku.

Ako informuje ruský server CNews, Microsoft aktuálne rusom zablokoval možnosť sťahovania svojich operačných systémov Windows 10 a Windows 11 zo svojich webstránok. Presnejšie povedané, download blokuje pre počítače s ruskými IP adresami.

Všetky produkty Microsoftu

Ako ale uvádza Cnews, nedostupné sú aj ďalšie produkty Microsoftu, pravdepodobne napríklad populárny kancelársky balík MS Office. Sťahovanie z iných IP adries, teda napríklad aj zo Slovenska, funguje bez problémov, Rusom sa zobrazuje len chybová hláška o neexistencii daného súboru.

Windows 10 a 11 pre svoje správne fungovanie potrebujú platnú licenciu, Microsoft však používateľom umožňuje stiahnuť si .iso obraz inštalačného DVD alebo tzv. Media Creation Tool priamo zo svojich webstránok – s tým, že operačný systém si „kúpiš“ až po jeho nainštalovaní, prípadne sa už aktívna licencia prenesie z tvojho Microsoft konta aj na nové PC.

Redaktori ruského servera sa so žiadosťou o komentár obrátili aj na ruskú pobočku Microsoftu, oficiálnu odpoveď však zatiaľ nedostali. Zaujímavosťou je, že Microsoft nie je jediný. Svoje webstránky pre Rusov blokuje aj Intel a IBM.

Pre skúsenejšieho používateľa však nie je problém takéto obmedzenie obísť, stačí si zmeniť IP adresu na inú ako ruskú, čo dnes umožňujú stovky aj bezplatných programov.

Pôvodný článok z 8. júna 2022: Americký softvérový gigant Microsoft v reakcii na inváziu ruskej armády na Ukrajinu podstatne obmedzuje svoje podnikanie v Rusku. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg News.

Microsoft už začiatkom marca oznámil, že pozastavuje predaj svojich nových produktov a služieb v Rusku. V stredu softvérový gigant uviedol, že výrazne obmedzuje svoje podnikanie v krajine, čím sa pripojil k dlhému zoznamu firiem, ktoré buď obmedzujú podnikanie, alebo z Ruska úplne odchádzajú pre vojnu na Ukrajine.

Produkty už nepredáva, teraz príde totálny stop

Obmedzenie podnikania ovplyvní viac ako 400 zamestnancov, cituje Bloomberg hovorcu spoločnosti. „V dôsledku zmien ekonomického výhľadu a vplyvu na naše podnikanie v Rusku sme sa rozhodli výrazne obmedziť naše operácie v krajine,“ povedal hovorca Microsoftu.

Americká spoločnosť však dodrží existujúce zmluvné záväzky voči ruským zákazníkom.

Viaceré veľké americké koncerny vrátane Apple, Nike či Dell Technologies prerušili vzťahy s Ruskom. Vlastník sociálnej siete Facebook – Meta Platforms aj Alphabet, materská spoločnosť vyhľadávača Google, prijali tiež opatrenia, ktoré obmedzili ruské štátne médiá pri zarábaní peňazí z reklám na ich platformách.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú