Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Cloudová platforma Azure od Microsoftu čelila v auguste enormnému DDoS útoku, ktorý sa svojou intenzitou zapíše do histórie ako jeden z najväčších zaznamenaných útokov. Cieľom útoku bol nemenovaný zákazník spoločnosti v Európe využívajúci jeho cloudovú službu, ktorá však zvládla odraziť aj tak masívny DDoS útok, informuje The Verge.

Cieľom DDoS útoku na internetové stránky alebo služby je zahltiť ich požiadavkami a znefunkčniť cieľový web alebo službu ostatným používateľom.

Takýto útok môže vykonávať s dostatočnými kapacitami aj jediný útočník, no taktiež sa môže jednať o koordinovaný útok s využitím väčšieho množstva výpočtovej techniky a viacerých útočníkov. Podobným spôsobom sa útočníci pokúšali zhodiť aj cloudovú platformu Azure.

Microsoft

V auguste totiž čelila útoku, ktorého šírka sa dostala až na 2,4 Tbps v špičke, čo je až o 140 % viac ako v poslednom najväčšom útoku, aký Microsoft zaznamenal, podotkol Windows Central. Útok pochádzal pritom zo 70-tisíc zdrojov vo viacerých krajinách z Ázijsko-pacifického regiónu. Medzi nimi boli zdroje v Malajzii, Taiwane, Číne, Japonsku a ďalších krajinách, potvrdil Microsoft.

Celý útok mal trvať približne 10 minút, počas ktorých bola na Azure vytváraná záťaž v podobe krátkych impulzov požiadaviek, pričom najväčší o hodnote 2,4 Tbps prišiel hneď na začiatku. Následne boli zaznamenané 0,55 Tbps a 1,7 Tbps špičky.

Ani takýto DDoS útok však nestačil na znefunkčnenie cloudovej platformy Microsoftu, ktorá je podľa slov spoločnosti dimenzovaná, aby zvládala pri DDoS útoku až desiatky terabitov za sekundu. Podobne veľkým DDoS útokom čelili v minulosti aj Amazon a Google. Vlani Amazon zaznamenal DDoS útok so špičkou 2,3 Tbps a Google zažil podobne veľký DDoS útok so špičkou 2,54 Tbps.

Zdroj: The Verge, Windows Central, Microsoft

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú