Vedci zistili, že sopky na Mesiaci neboli až také dávne, ako sa doteraz predpokladalo. Zistenia z najnovšej štúdie naznačujú, že sopečná aktivita pretrvávala ešte v časoch, keď na Zemi vládli dinosaury, tvrdí štúdia Science.

Čínska sonda Čchang-e 5, ktorá sa v roku 2020 vrátila na Zem s mesačnými vzorkami, odhalila tri malé sklenené guľôčky. Tie poskytujú jasný dôkaz, že sopky na našom najbližšom vesmírnom susedovi boli aktívne ešte pred 120 miliónmi rokov – čo je obdobie, keď sa na Zemi prechádzali dinosaury z ranného obdobia kriedy.

Hoci sa doteraz predpokladalo, že sopečná činnosť na Mesiaci skončila pred štyrmi miliardami rokov, nové chemické analýzy vzoriek priniesli šokujúce zistenia. Objav troch sklenených guličiek, ktoré vznikli buď sopečnými erupciami alebo dopadmi meteoritov, naznačuje, že sopky mohli vybuchovať omnoho neskôr, než sa myslelo.

Pre mnohých vedcov ide o potvrdenie starších snímok zo sondy NASA z roku 2014, ktoré už naznačovali možnosť nedávnej sopečnej aktivity. Avšak teraz máme v rukách prvý fyzický dôkaz, ktorý môže predefinovať naše chápanie mesačnej histórie.

Táto štúdia otvára nové otázky o tom, ako dlho môžu byť planéty a mesiace vulkanicky aktívne. Vedci z Čínskej akadémie vied veria, že ich objavy môžu byť kľúčom k pochopeniu nielen Mesiaca, ale aj iných telies v našej slnečnej sústave.

Výskum pokračuje a ďalšie vzorky môžu odhaliť ešte viac tajomstiev. Mesiac, ktorý sme kedysi považovali za „mŕtve“ teleso, môže byť oveľa dynamickejší, ako sme si mysleli.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú