Nemecký výrobca prémiových vozidiel, Mercedes-Benz, zaznamenal výrazný pokles čistého zisku. K tomuto nečakanému vývoju prispel najmä pokles tržieb, spôsobený slabnúcim dopytom na čínskom trhu a obmedzeným záujmom o elektromobily.

V druhom štvrťroku sa čistý zisk spoločnosti znížil o takmer 16 % na niečo vyše 3 miliárd eur. Súčasne klesli aj tržby o približne 4 %.

Riaditeľstvo spoločnosti pripisuje súčasnú situáciu neistote na svetovom trhu, ovplyvnenej geopolitickými udalosťami a nepredvídateľnou obchodnou politikou.

Celkový predaj vozidiel Mercedes-Benz v druhom štvrťroku klesol o 3,7 %. Podľa spoločnosti to súvisí s očakávaním zákazníkov na nové modely a zvýšenou konkurenciou najmä na ázijskom trhu.

Obzvlášť výrazný pokles zaznamenal predaj elektromobilov, a to až o 25 %. Tento vývoj je spôsobený nielen situáciou na čínskom trhu, ale aj znížením štátnych dotácií na elektromobily v Európe.

Napriek súčasným výzvam očakáva vedenie spoločnosti zlepšenie situácie v druhej polovici roka. Dôvodom je plánované uvedenie nových, luxusnejších modelov na trh. Zároveň spoločnosť potvrdila, že si stále trúfa na dosiahnutie rovnakých celoročných tržieb ako v predchádzajúcom roku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú