Tri veľké zemetrasenia zaznamenala na Marse za posledný mesiac sonda InSight amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), pričom jedno spôsobilo, že povrch Marsu sa triasol približne hodinu a pol. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Prvé dve marsotrasenia 25. augusta mali magnitúdu 4,2 a 4,1, uviedla v stredu NASA. Zatiaľ najdlhšie zemetrasenie namerané sondou InSight sa však vyskytlo 18. septembra – na tisíci deň prítomnosti sondy na Marse –, keď otrasy s magnitúdou 4,2 triasli jeho povrchom okolo 90 minút.

NASA/JPL-Caltech

Stabilná sonda InSight pristála na Marse v roku 2018 a skúma tam seizmické vlny, z ktorých sa dá dozvedieť viac o vnútornej stavbe červenej planéty – to zasa pomôže vedcom lepšie pochopiť, ako sa tvoria planéty. NASA uviedla, že zemetrasenie z 18. septembra sa stále študuje, ale o augustových udalostiach sa už vie veľa.

Napríklad zemetrasenie s magnitúdou 4,2 z 25. augusta sa vyskytlo približne 8500 kilometrov od sondy InSight – bolo to najvzdialenejšie zemetrasenie, aké sonda zatiaľ zachytila. Dve augustové zemetrasenia sa typovo odlišovali. „Zemetraseniu s magnitúdou 4,2 dominovali pomalé, menej časté záchvevy, pričom pre zemetrasenie s magnitúdou 4,1 boli charakteristické rýchle záchvevy s častou frekvenciou,“ uviedla NASA.

Ako ďalej uviedla NASA vo svojej správe, posledné rekordné zemetrasenie s magnitúdou 4,2 malo až 5-násobne väčšiu energiu ako dovtedy najvyššie zaznamenané zemetrasenie na Marse s magnitúdou 3,9 z roku 2019.

Valles Marineris - najväčší riftový systém v slnečnej sústave sa nachádza na Marse. Zdroj: NASA

Vedci budú skúmať presný zdroj najväčšieho marťanského zemetrasenia, no už teraz môžu potvrdiť, že šíriť sa začalo ďaleko od miesta, kde sonda zachytila takmer všetky predošlé zemetrasenia, ktoré sa objavili v oblasti Cerberus Fossae veľkej zhruba 1609 km, kde mohla pred miliónmi rokov tiecť tekutá láva.

Možným zdrojom posledného zemetrasenia môže byť podľa NASA oblasť známa ako Valles Marineris, enormne dlhý riftový systém, ktorý sa rozkladá na viac ako šestine rovníka Marsu a od sondy InSight je vzdialený až 9700 km.

Zdroj: TASR, NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú