Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Požiadať o prihlásenie nového vozidla do evidencie cez elektronické služby môžu po novom aj samotní vlastníci vozidiel, evidenciu možno dokončiť aj bez osobnej návštevy dopravného inšpektorátu. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorá v nedeľu nadobudla účinnosť.

Elektronická evidencia a prehlasovanie vozidiel sa rozšírila o možnosť prihlásenia nového vozidla do evidencie aj zo strany jeho vlastníka. Doklady vozidla a tabuľky s evidenčným číslom vozidla (EČV) je možné zasielať na adresu prevádzkovateľa vozidla kuriérom. V prípade, ak ide o auto, ktoré už predtým malo pridelené doklady a tabuľky, nový majiteľ ich bude musieť odovzdať buď priamo kuriérovi pri preberaní nových dokladov a tabuliek EČV, alebo na pobočke.

Pribudli tiež opatrenia ako napríklad možnosť požiadania o zmenu adresy, ak pritom nie je potrebná nová tabuľka s EČV, o dočasné vyradenie vozidla z evidencie a trvalé vyradenie z evidencie na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. Z doterajších povinností sa vypúšťa vykonávanie fyzického porovnávania údajov v dokladoch vozidiel s údajmi priamo na vozidle na dopravných inšpektorátoch. Tieto kontroly naďalej zabezpečujú pracoviská technických kontrol. Okrem toho kontrolujú identifikátory vozidiel aj pracoviská kontroly originality vozidiel.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú