Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európsky výrobca lietadiel Airbus sa vo veľkom zameriava na vývoj lietadiel s nulovou produkciou emisií. Ako informoval Bloomberg, spoločnosť odhalila tri koncepty lietadiel, z ktorých by sa mal minimálne jeden v budúcnosti objaviť aj v reálnej doprave.

Ambície Airbusu v dosiahnutí bezemisných letov sú naozaj vysoké. Prvé lietadlo, ktoré nebude produkovať žiadne emisie, chcú do osobnej dopravy nasadiť už do roku 2035. K dosiahnutiu tohto cieľa pred pár dňami predstavili tri skvelé koncepty, ktoré budú skúmať a testovať.

Prvým konceptom je pomerne tradične vyzerajúci model s turboventilátorom, ktorého dolet má byť až 3704 kilometrov. Jeho pohon bude tvoriť motor s plynovou turbínou, ktorá pracuje výhradne na vodík a bude tak alternatívou ku klasickému prúdovému motoru, píše SimpleFlying. Kapacita lietadla sa má pohybovať medzi 120 až 200 pasažiermi.

Airbus

Druhým konceptom je turbovrtuľové lietadlo, ktorého úlohou je vykonávanie menších letov do 1852 km s kapacitou do 100 pasažierov. Aj v tomto prípade sa o pohon vrtulí postará vodík a motory s plynovou turbínou.

Airbus

Tretí a rozhodne najodvážnejší koncept prezentuje lietadlo v tvare písmena V. Vďaka tomuto dizajnu dokáže lietadlo poňať až 200 pasažierov. Unikátny tvar tiež vytvára priestor na lepšie skladovanie a distribúciu vodíka k motorom. Zároveň však bude tento dizajn zrejme najťažšie realizovateľný s ohľadom na bezpečnosť a regulácie oficiálnych orgánov.

Airbus

Okrem toho, že sa musia inžinieri popasovať so samotným vodíkovým pohonom, v hre je aj vyriešenie problému s infraštruktúrou na letiskách, ktorý zahŕňa tankovanie a skladovanie vodíka. Aj napriek týmto otázkam vidí Airbus budúcnosť lietania práve vo vodíkových technológiách.

Zdroj: Bloomberg, SimpleFlight

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú