Ľadovec Denman ležiaci vo východnej Antarktíde sa za uplynulých 22 rokov zmenšil o približne päť kilometrov. Ak by sa úplne roztopil, hladina svetových morí by sa zvýšila o 1,5 metra.

Novú štúdiu pripravil tím vedcov z Kalifornskej univerzity v meste Irvine a Laboratória prúdového pohonu amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). „Východnú Antarktídu sme dlho považovali za menej ohrozenú oblasť,“ uviedol spoluautor správy Eric Rignot a dodal, že po detailnejšom skúmaní tamojších ľadovcov našli dôkazy o ich nestabilite.

Vedci sa doteraz viac sústredili na západnú Antarktídu, kde sa ľadovce začali počas uplynulých rokov topiť rýchlejšie. Objasnili, že Denman je široký zhruba 16 kilometrov a jeho topenie má „značný“ vplyv na výšku hladiny morí.

Podľa štúdie prišiel ľadovec v období 1979 až 2017 o 268 miliárd ton ľadu. Každý rok sa zmenší o približne tri metre, čo je nadpriemerná hodnota v porovnaní s inými ľadovcami vo východnej Antarktíde. Vedci dodali, že pokračujúce otepľovanie stratu ľadu ešte zhorší.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú