Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Španielska vláda plánuje podniknúť tvrdšie kroky proti kybernetickému zločinu. Ten podľa nej predstavuje pätinu všetkých trestných činov zaregistrovaných v krajine. Španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska v stredu oznámil, že polícia dostane ďalších zamestnancov, financie a zdroje na riešenie online kriminality.

Prípady kyberzločinu v Španielsku vlani stúpli o 72 percent v porovnaní s rokom 2019. V porovnaní s rokom 2015 je to nárast až o 352 %, povedal minister. Takmer 90 percent kybernetických trestných činov hlásených minulý rok zahŕňali internetový podvod.

„Pokles konvenčnej kriminality a nárast počítačovej kriminality nás priviedli k bodu obratu: dnes je každý piaty trestný čin v Španielsku spáchaný online,“ informoval Grande-Marlaska na tlačovej konferencii v Madride.

Španielsky minister obrany v utorok schválil vytvorenie novej vojenskej výcvikovej školy pre kybernetické operácie na ďalšie posilnenie národnej bezpečnosti v online prostredí. Španielsko podľa údajov spoločnosti ESET patrí medzi krajiny, ktoré trpia najväčším počtom vzdialených online útokov na svete. Postihnuté sú najmä malé podniky.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú