Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Strana tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana predložila v parlamente návrh zákona, ktorý má upevniť kontrolu vlády nad sociálnymi médiami. Opozícia sa obáva, že legislatíva povedie k zvýšenej cenzúre.

Erdogan, ktorý počas 17 rokov vlády sústredil štátnu moc z veľkej miery vo svojich rukách, tento mesiac vyhlásil, že dostane pod kontrolu aj platformy sociálnych médií.

Nová legislatíva má prinútiť spoločnosti s viac než miliónom denných používateľov v Turecku, ako sú Twitter, Facebook a YouTube, aby si v krajine zriadili formálne zastúpenie alebo menovali svojho zástupcu, ktorý by bol zodpovedný za právne a daňové záležitosti.

Spoločnosť alebo jej zástupca by tiež museli do 48 hodín reagovať na sťažnosti týkajúce sa porušenia osobných práv a súkromia. Mediálne giganty budú povinné určiť svojho zástupcu do 30 dní od vstúpenia zákona do platnosti.

V opačnom prípade budú čeliť postupne sa zvyšujúcim pokutám a obmedzeniu pôsobenia, priblížila novinárom návrh poslankyňa vládnej strany Özlem Zenginová. Navrhovanú legislatívu prerokuje turecký parlament budúci týždeň. Keďže má podporou vládnej strany a jej spojencov, jej schváleniu by nemalo nič stáť v ceste.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú