Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Celosvetový nedostatok polovodičov je výzvou aj pre výrobcov počítačov. Tento nedostatok bude pravdepodobne pretrvávať niekoľko rokov, uviedol pre nemecký denník Handelsblatt Michael Dell, riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Dell Technologies.

Nárast dopytu po elektronike spolu s americkými sankciami voči čínskym technologickým firmám spôsobili nedostatok čipov, ktorý zasiahol viaceré odvetvia priemyslu, od automobiliek po výrobcov počítačov a smartfónov až po technicky vyspelé domáce spotrebiče.

„Nedostatok bude pravdepodobne pretrvávať niekoľko rokov, aj keď sa budujú továrne na výrobu čipov po celom svete, chce to čas,“ povedal Dell v rozhovore, ktorý noviny zverejnili v utorok. Dell s ročným objemom objednávok v hodnote 70 miliárd USD (57,52 miliardy eur) je jedným z najdôležitejších zákazníkov mnohých výrobcov polovodičov.

Napriek tomu si musel americký koncern priplatiť, aby si zabezpečil dodávky kľúčových komponentov. Zvlášť ťažké je podľa šéfa Dell zohnať staršie a lacnejšie polovodiče. „Hovoríme najmä o komponentoch, ktorých cena sa pohybuje okolo jedného dolára a používajú sa prakticky všade,“ uviedol a dodal, že ani pri novších technológiách to nie je ľahké.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú