Umelá inteligencia dnes vstupuje do našich životov z každej strany a jednou z oblastí, kde ju vidíme najviac, sú úpravy fotografií. S nástrojmi ako Magic Editor, Magic Eraser a Zoom Enhance je čoraz jednoduchšie vylepšiť fotografie do podoby, akú si prajeme. Avšak pri rozpoznávaní, či fotografia prešla AI úpravami, to môže byť komplikované.

Google sa rozhodol priniesť transparentnosť a poskytne používateľom jasné informácie o použití AI pri úpravách fotiek priamo v aplikácii Google Fotky. Vďaka tomu budeš mať prehľad o tom, do akej miery bola tvoja fotografia vylepšená umelou inteligenciou. O téme informoval samotný Google.

Skúsenosti s Galaxy AI a Gemini

Google využije technické štandardy IPTC (Medzinárodná rada pre tlač a telekomunikácie) a zavedie novú sekciu s názvom AI Info, ktorá bude súčasťou detailov fotografie. V tejto sekcii sa dozvieš nielen to, či fotka bola vylepšená pomocou AI, ale aj konkrétne detaily o tom, ktoré AI funkcie boli použité. Ak napríklad tvoj telefón použil funkciu Best Take na spájanie viacerých záberov alebo funkciu Add Me, ktorá dodatočne pridáva osoby do fotografie, tieto úpravy sa objavia práve v AI Info.

Aktuálne generatívne AI úpravy z iných platforiem, napríklad Galaxy AI alebo Gemini, v Google Fotkách nevidíš. Podľa Google by však podpora týchto informácií mala prísť v aplikácii už budúci týždeň. Ostáva otázkou, či Google rozpozná len úpravy spravené jeho vlastnou AI, alebo aj AI iných výrobcov. Niektorí výrobcovia licencujú AI technológie práve od Googlu, a preto sa očakáva, že Google Fotky budú schopné rozpoznať aj tieto úpravy.

Budúcnosť úprav s umelou inteligenciou

Zaujímavým príkladom je Samsung, ktorý už teraz pridáva k fotografiám generovaným s pomocou AI vlastné metadáta. V aplikácii Samsung Galerie môžeš vidieť jednoduchú informáciu o tom, že fotka obsahuje obsah generovaný pomocou AI. Samsung dokonca pridáva do upravených fotografií jemný vodoznak v ľavom dolnom rohu s rovnakou informáciou. Tento vodoznak môžeš odstrániť ľahkým orezaním fotografie, ale metadáta informujúce o použití AI ostávajú uložené.

Vďaka tejto funkcii Google Fotiek si budeš môcť jednoduchšie overiť, do akej miery bola tvoja fotka upravená. Ide o krok smerom k väčšej otvorenosti vo svete AI, kde úpravy fotiek môžu niekedy pôsobiť až príliš realisticky. Tieto informácie budú mať význam nielen pre bežných používateľov, ale aj pre profesionálov, ktorí chcú rozlišovať medzi skutočnými a vylepšenými snímkami.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú