Rozsah ľadovej pokrývky Južného oceánu obklopujúceho Antarktídu klesol vo februári na rekordne nízku úroveň. Vyplýva to z analýzy satelitných snímok, o ktorej v piatok informovali vedci z nemeckého Inštitútu Alfreda Wegenera (AWI), píše agentúra DPA.

Celkový rozsah ľadovej pokrývky v okolí Antarktídy dosiahol 8. februára 2,2 milióna kilometrov štvorcových. Ide o najmenšiu rozlohu zamrznutej plochy Južného oceánu od začiatku meraní v roku 1979.

V Antarktíde je momentálne obdobie leta a preto sa očakáva, že topenie oceánskeho ľadu bude v priebehu februára ešte pokračovať.

Predchádzajúci rekord padol len pred necelým rokom, 24. februára 2022, keď ľadová pokrývka Južného oceánu zaberala plochu 2,27 milióna štvorcových kilometrov.

Najviac ľadu v okolí najjužnejšieho svetadielu býva v priebehu septembra a októbra (do 20 miliónov km štvorcových, najmenej vo februári (okolo troch miliónov km štvorcových).

V priebehu posledných šiestich rokov vedci zaznamenávajú nárast teploty vzduchu v oblastiach východne aj západne od Antarktického polostrova. Podľa nich preto nie je jasné, či ľadová pokrývka v okolí Antarktídy zostane stabilná.

„Klimatická kríza naďalej eskaluje,“ komentovala rekordné zmenšenie plochy zamrznutého antarktického oceánu morská biologička Franziska Saalmannová z environmentálnej organizácie Greenpeace, podľa ktorej sa tento vývoj dotýka celého ľudstva. Označila za škandalózne, že sa v tejto situácii stále rozvíjajú nové projekty využívania fosílnych palív, ktoré prispievajú k otepľovaniu planéty.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú