Severoatlantická rada (NAC) – najvyšší politický orgán NATO – v piatok odsúdila nedávny test protisatelitnej rakety, ktorý vykonala Ruská federácia.

Severoatlantická rada vo svojom vyhlásení pre médiá uviedla, že dôrazne odsudzuje „bezohľadný a nezodpovedný“ test ruskej protisatelitnej rakety, ktorý bol uskutočnený 15. novembra 2021. NAC upozornila, že tento test spôsobil rozptýlenie trosiek zničenej družice v orbitálnom pásme, čo výrazne zvyšuje riziko pre ľudské životy a vesmírne aktivity ďalších krajín a organizácií, ktoré sú aktívne v oblasti vesmírneho výskumu.

„Tento čin znázorňuje vzorec nezodpovedného správania a ohrozuje bezpečnostné, ekonomické, vedecké i obchodné záujmy všetkých krajín a aktérov, ktorí sa snažia preskúmať a využiť vesmír na mierové účely,“ uvádza sa vo vyhlásení NAC.

Podľa najvyššieho politického orgánu NATO je takéto nebezpečné správanie vo vesmíre v priamom rozpore s tvrdeniami Ruska, že je proti „zbrojeniu“ vesmíru, a podkopáva medzinárodný poriadok založený na určitých pravidlách.

Spojenci z NATO pri tejto príležitosti zdôraznili, že sú aj naďalej odhodlaní chrániť a udržovať mierový prístup do vesmíru a jeho výskum v prospech celého ľudstva.

„Vyzývame všetky krajiny vrátane Ruska, aby sa pripojili k medzinárodnému úsiliu o vypracovanie noriem, pravidiel a princípov zodpovedného správania s cieľom znížiť vesmírne hrozby a aby sa zdržali vykonávania nebezpečných a nezodpovedných deštruktívnych testov, aké vykonáva Ruská federácia,“ uvádza sa v prijatom vyhlásení.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú