Slovensko utrpelo v dôsledku extrémneho sucha, záplav alebo výkyvov počasia v dôsledku klimatickej krízy od roku 1980 do roku 2019 straty vo výške 1,75 miliardy eur. Vyplýva to z údajov Európskej environmentálnej agentúry. V tlačovej správe o tom informovala PR manažérka 365 banky Linda Valko Gáliková. Škody v prepočte na jedného obyvateľa Slovenska predstavujú sumu 329 eur.

Pomôcť znížiť dopady klimatickej krízy môžu aj banky. Tie chcú k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality prispieť napríklad využívaním obnoviteľných zdrojov energie, uprednostňovaním technológií s vysokou energetickou účinnosťou, minimalizovaním papierových procesov či produkcii plastu, alebo väčším zavádzaním práce z domu.

Najväčším spúšťačom klimatických zmien sú emisie skleníkových plynov. Celkovo 80 percent skleníkových plynov predstavuje oxid uhličitý (CO2). Spoločnosti pôsobiace v bankovom sektore sa v súčasnosti zaoberajú možnosťami, ako pri svojej činnosti znížiť množstvo CO2, ktoré produkujú. Opatrenia pritom majú byť zamerané aj na nižšiu spotrebu elektriny, plynu, využívanie ekologickejších foriem dopravy či podporu „zelených“ projektov.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú