Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Avast mal podľa zistení portálov Motherboard a PCMag zbierať dáta o používateľoch nielen prostredníctvom rozšírení pre prehliadače, ale podľa nových informácií aj pomocou antivírusového programu. Zozbierané dáta mali byť ďalej poskytované dcérskej spoločnosti, ktorá však po týchto udalostiach končí. Avast sa rozhodol zatvoriť Jumpshot, ktorý mal predávať dáta o používateľoch tretím stranám. Informovala o tom spoločnosť na oficiálnom webe.

Medzi klientov spoločnosti Jumpshot patrili mnohé veľké firmy a medzi nimi aj Microsoft či Google. Zozbierané dáta síce nemajú obsahovať meno dotknutej osoby, jej email či IP adresu, no sú priradené k vlastnému ID zariadenia, ktoré ostáva aktívne až do odinštalovania antivírusového programu Avastu. To však podľa expertov stačí na to, aby bol používateľ odhalený. Viac informácií sa dozvieš v našom nedávnom článku.

Prístup k dátam aj s identifikátorom získala taktiež spoločnosť Omnicom Group. Avast nás pri otázkach na vzniknutú situáciu odkázal iba oficiálny blog a vyjadrenie CEO Ondreja Vlčka.

Spoločnosť oficiálne ukončí poskytovanie dát firme Jumpshot, ktorá ale bude do ukončenia činnosti podľa vyjadrenia „pokračovať v hradení poskytovaných produktov a služieb svojim predajcom a dodávateľom v plnej výške štandardným spôsobom“.

Zdroj: Avast, Motherboard, PCMag

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú