Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Indická vláda sa rozhodla zakázať elektronické cigarety. Obavy má z alarmujúceho nárastu popularity vapovania, teda fajčenia elektronických cigariet, medzi mladými ľuďmi, čo im spôsobuje dýchacie problémy. Očakáva sa, že vláda po stredajšom schválení zákazu teraz v krátkom čase vydá nariadenie, ktorým zakáže výrobu, dovoz, vývoz, prepravu, predaj, distribúciu, skladovanie a propagáciu elektronických cigariet.

„Ich používanie exponenciálne vzrástlo a v rozvinutých krajinách nadobudlo rozmery epidémie, zvlášť medzi mladými ľuďmi a deťmi,“ uvádza sa vo vyhlásení vlády. Pri prvom porušení zákazu hrozí trest odňatia slobody na jeden rok alebo pokuta do 100-tisíc rupií (v prepočte približne 1260 eur), prípadne oboje. Opakované porušenie zákazu sa má trestať trojročným väzením a pokutou do 500-tisíc rupií (približne 6300 eur).

Ministerka financií Nirmala Sitharaman uviedla, že elektronické cigarety propagovali ako spôsob ako ľudí odučiť od fajčenia, no správy ukazujú, že mnohí si vybudovali závislosť.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú